Duga Sahabat

~Pba 2006 dalam ingatan, moga ukhwah yang terbina kekal selamanya, jauh di mata tak bererti jauh di hati~grabbing pic from Khairul abdan profile…(thanks frenz)

Nukilan ini kutujukan khas buat seorang teman(are-ai magnificent) yang menyumbangkan bingkisan ilham, agar mata penaku tidak terhenti tanpa kata.

Bermula al-kisah apabila seorang remaja bertanya padaku, Bicaralah pada kami tentang PERSAHABATAN…

Dan aku menjawab:
Sahabat adalah keperluan jiwa, yang mesti dipenuhi.
Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau tuai dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia pulalah naungan dan pendiangmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa mahu kedamaian.

Bila dia berbicara, mengungkapkan fikirannya, kau tiada takut membisikkan kata “Tidak” di kalbumu sendiri, pun tiada kau menyembunyikan kata “Ya”. Dan bilamana dia diam,hatimu berhenti dari mendengar hatinya; kerana tanpa ungkapan kata, dalam  persahabatan, segala fikiran, hasrat, dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi, dengan kegembiraan tiada terkirakan. Di kala berpisah dengan sahabat, tiadalah kau berdukacita; Kerana yang paling kau kasihi dalam dirinya, mungkin kau nampak lebih jelas dalam ketiadaannya, bagai sebuah gunung bagi seorang pendaki, nampak lebih agung daripada tanah dataran.

Dan tiada maksud lain dari persahabatan kecuali saling memperkaya roh kejiwaan.
Kerana cinta yang mencari sesuatu di luar jangkauan misterinya, bukanlah cinta , tetapi sebuah jala yang ditebarkan hanya menangkap yang tiada diharapkan.

Dan persembahkanlah yang terindah bagi sahabatmu. Jika dia harus tahu musim surutmu, biarlah dia mengenali pula musim pasangmu. Gerangan apa sahabat itu jika  kau sentiasa mencarinya, untuk sekadar bersama dalam membunuh waktu?
Maka carilah ia untuk bersama menghidupkan sang waktu! Kerana dialah yang bisa mengisi kekuranganmu, bukan mengisi kekosonganmu.Ingatlah dalam manisnya persahabatan, biarkanlah ada tawa ria dan berkongsi kegembiraan, kerana dalam titisan kecil embun pagi, hati manusia menemui fajar dan ghairah segar kehidupan.

P/s: buat semua teman tersayang, hargailah ukhwah yang terbina, terimalah seadanya baik dan buruk seseorang teman itu, ingatlah! Manusia tidak mungkin hidup sendirian tanpa berteman….benar!! teman bukan segalanya tetapi sebagai manusia kita memerlukan teman…Lantaran itu, rapatkan ukhwah dgn jalinan kemaafan dan saling lengkap melengkapi..teringat aku kata seorang temanku “kongsi kelebihan tampung kekurangan

kembara2dunia, kenitra ville, 20:10

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: